Jul 16, 2014

Rövarstek steg för steg

Häromdagen lagade vi den finska delikatessen "rosvopaisti" alltså "rövarstek", eller "Rövstek" som min pappa kallade det. Rövarstek tillreder man genom att gräva ner den i en "brinnande" och låta den gotta till sig under marken i flera timmar. Det var första gången som vi någonsin lagat rövarstek, och här kommer ni att få ta del av processen steg för steg. 


Först marinaden:

Det finns egentligen inga regler för hur marinaden skall se ut. Man får göra den helt hur man vill. Jag lagade en marinad med olivolja, grovsalt, chilipulver, färsk chili, vitlök, rosmarin, timjam och honung.

Den gnuggade jag in i den 3 kilo stora köttklimpen och lät stå och gotta sig över natten. 
Vi använde oss av nötkött, men det är inget måste. Man kan använda vad för kött som helst, gris, lamm eller något annat gott..






Sen så skall man gräva en grop som är ungefär 50 - 60 cm djup och ungefär lika bred. 
Gropens sidor skall täckas med stenar.

Här är det ganska bra med en stark man som orkar laga och inte bara är med på några fake-grävnings bilder som jag..


Gropen är färdig: 


Sen så kommer det roliga momentet som alla pyromaner tycker om, nämligen att börja bränna.

Man skall ha en brasa i gropen i ungefär 4-5 timmar.


Sen så småningom kan man börja packa in den marinerade köttklimpen. Du behöver: smörpapper, foliepapper, tidningspapper, vatten och ett hönsnät.

1. Linda in köttet i två lager vått smörpapper
2. Ovanpå smörpappret två lager foliepapper
3. Runt folien ett tjockt lager vått tidningspapper
4. Sedan lindar man in den klimpen i hönsnät som håller allting på plats.


Sedan när brasan har värmt upp stenarna i gropen i 4-5 timmar så skall man med en spade ta upp all glöd ur gropen och sätta dit köttklimpen.

Täck klimpen tätt med sand, ungefär 10-15 cm tjockt.
Häll sedan tillbaka glöden på sanden och låt en brasa brinna ovanpå ännu i ungefär 4-5 timmar.


När tiden gått är det bara att gräva upp köttet ur gropen, låta det stå och dra i ungefär 1 timme. Sedan servera och ha en riktig rövar fest i gott sällskap!!



Köttet var otroligt mört och gott. Det bara smalt i munnen.. 
aaah.. omnomnomonomm...


En liten extra kul ide som gör det hela lite roligare:
Jag bad min farbror att såga fat från en stor stubbe jag hittade i skogen, jättefin dukning blev det. Så var det dessutom roligt att äta från fat som doftade gott av skog.








5 comments :

  1. Såhär gjorde vi i skolan en gång med fisk. Minns att det var super spännande! ♡ :-)

    ReplyDelete
  2. Oj så många moment, men det var säkert värt mödan.

    Tycker vi från Krokarna

    PS. Härligt samarbete!

    ReplyDelete
  3. såg gott ut, så recept sparas och testas när tillfälle ges... :D

    ReplyDelete

Lämna gärna en liten kul kommentar om du har tittat in!