Nov 27, 2014

Hur man överlever som österbottning i Helsingfors

Fick en fråga om jag kunde skriva om hur man överlever som österbottning i Helsingfors.
Ja, jag har ju bott här i 7-8 år nu, och jag är ännu vid liv. Så någonting måste jag ju ha gjort rätt.
När jag flyttade hit märkte jag direkt att det är mycket som är annorlunda här nere. Så en del saker fick jag vänja mig vid.

1. Silence, I kill you
Här är alla så upptagna och vill helst hållas i sin egna lilla bubbla. Man skall absolut inte sätta sig bredvid någon annan i bussen, metron eller spårvagn. Undvik helst också att ha ögonkontakt med andra. Man skall sitta för sig själv och gärna läsa någonting eller se sådär allmänt viktig ut. 
Jag har inte riktigt följt detta, men har överlevt ändå. Folk tycker säkert att jag är lite galen när jag kommer och sätter mig bredvid och frågar om dittan och dattan.. Men man kan ju inte ändra på sin personlighet, och några få gånger har folk faktiskt diskuterat tillbaka. Och det är ju kul! Hälsar på busschauffören gör jag också, som oftast hoppar till lite av förvåning.

2. Run for your life
Håll dig åt sidan eller håll samma snabba takt som andra. Här har man alltid brått någonstans. Helst skall man också ha en coffee to go i handen och senaste numret av Metro i den andra. 
När man åker i rulltrappan är det livsviktigt att man står på höger sida, annars får man arga blickar eller helt enkelt blir nertrampad av galna hesabor. 
Blir inte riktigt klok på att folk som rusar förbi en i rulltrapporna, alltid skall det springas förbi och klämmas och knuffas. Kan man bara inte stå stilla?! Det är ju därför som man har uppfunnit rulltrappor, just får att man INTE skall behöva gå.
Ja, ja.. Dehär kommer jag aldrig att förstå. Bara att acceptera och hålla till höger. 

 
Det var nu två av mina viktigaste tips. Starta med dem så överlever du en bra tid.
Fortsättning följer med mera livsviktiga tips. Kom också ihåg att det är bra att vara annorlunda, men ibland är det bäst att go with the flow för att inte skapa hysteri, till exempel i en rulltrappa.


3 comments :

  1. Haha, dehär är tamefan sant! Alltså om int nan sko ha lärt me rulltrapps etikett föri jag kom hid tå sko jag int leva namejr!!!

    Och fan ta en om man talar dialekt, haha första veckan blev jag tillfrågad om jag var från Norge, danmark eller norra sverige.. Lite tragiskt ändå..
    Haha, och om man är trevlig så ser de konstigt på en, de är inte vana att man är trevlig, i alla fall tycker jag det.

    ReplyDelete
  2. Kom just från Stockholm. Precis lika bråttom där :)

    ReplyDelete

Lämna gärna en liten kul kommentar om du har tittat in!